Przepis
200 g masła lub oleju kokosowego lub margaryny bezmlecznej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki jęczmiennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
3 duże brzoskwinie
ewentualnie domowa nutella
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, zawijamy w folię i na 30 min wkładamy do lodówki. Brzoskwinie przekrawamy na pół, wydrążamy pestki i kroimy na cienkie plasterki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy ,podsypując mąką kukurydzianą, jak najcieniej. Wykrawamy prostokąty długości ok 20 cm i szerokości ok 4 cm, wzdłuż jednego brzegu układamy na zakładkę plasterki brzoskwiń zaginamy ciasto tak aby drugi brzeg przykrył doły brzoskwiń i zwijamy ciasto z brzoskwiniami. Jeżeli robimy z czekoladą to prostokąt smarujemy do połowy czekoladą składamy na pół i zwijamy. Każdą różyczkę wkładamy do formy od muffinek ( można wysmarować masłem lub umieścić papilotki do babeczek).
Pieczemy ok 40 min w temp. 160 st z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz