poniedziałek, 22 lutego 2016

Bezglutenowe owsiane ciasteczka bez jajek i mleka

      Spieszę żeby podzielić się z Wami przepysznymi ciasteczkami owsianymi. Wiem że zdania są podzielone czy ciastka owsiane nazywać bezglutenowymi czy nie. Jeżeli macie celiakie to użyjcie płatków owsianych bezglutenowych a jeżeli z innych powodów nie jecie glutenu to można spokojne użyć płatków owsianych zwykłych. Ciastka zasmakowały nawet mojemu największemu krytykowi czyli mojej Mamie. Jeżeli nie możecie jeść kakaa to można zastąpić je karobem. Masło orzechowe najlepsze będzie takie z kawałkami orzeszków. Co do masła w przepisie większość lekarzy twierdzi że przy uczuleniu na mleko krowie można jeść masło. I wydaje mi się że lepiej używać masła do pieczenia niż margaryn bezmlecznych, które pełne są sztucznych dodatków i tłuszczy utwardzanych. Do pieczenia często używam oleje słonecznikowy lub rzepakowy, jednak do ciasteczek używam masło lub olej kokosowy. Kanapki smaruję olejem kokosowym nie masłem.
     Ostatnio spotkałam się z mamami dzieci z atopowym zapaleniem skóry i rozmawiałyśmy na temat kąpieli w wybielaczu w celu odkażenia skóry. Spotkał się ktoś z tą metodą? Jest podobno polecana w wielu krajach. Wybielacz oczywiście rozcieńcza się także stężenie chloru jest mniejsze niż w basenie. Zastanawiam się czy ktoś ma jakieś doświadczenie w takich kąpielach. Trochę o tym poczytałam i tłumaczenia mnie przekonują. Przy atopowym zapaleniu skóry często dochodzi do nadkażeń, wybielacz ma też właściwości odnawiające naskórek. W Polsce spotkałam się z zaleceniami żeby kąpać dzieci z dolegliwościami skórnymi w nadmanganianie potasu.
      A teraz przepis na ciasteczka!


250g masła lub margaryny bezmlecznej
2 czubate łyżki masła orzechowego
150g melasy trzcinowej
1/2 szk. mąki gryczanej
1/2 szk. mąki kukurydzianej
1/2 szkl. mąki kokosowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki sezamu
2 łyżki czubate śmietanki kokosowej
1,5 szkl. płatków owsianych
3 łyżki kakao lub karobu
1/2 szkl. rodzynek
1/3 szl. daktyli pokrojonych
1 cukier z prawdziwą wanilią

Ucieramy masło z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy melasę i ucieramy na puszystą masę, dodajemy śmietankę i masło orzechowe i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy mąki, sezam, płatki, rodzynki, daktyle i kakao , mieszamy ręką lub łyżką. Ciasto powinno być miękkie , ale dające się uformować w kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulko układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy odstępy między ciastkami, ciastka lekko spłaszczmy. Pieczemy 12 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz