sobota, 27 września 2014

Wegańskie burgery z kaszy jęczmiennej dla alergika




                  Oj ta alergia to podstępna choroba moim dzieciaczkom znów spadło żelazo i ilość czerwonych krwinek. Prawdopodobnie od alergii co jest częstą przyczyną. Jeżeli macie w domu alergika warto raz na jakiś czas zrobić badanie morfologię z rozmazem. Jako że kasze, buraczki i sezam mają dużo żelaza na obiad zrobilam burgery z kaszy i warzyw.

Przepis
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
1 spora marchewka
1 spora pietruszka
1 por
1 duży ugotowany burak
1/3 szklanki sezamu
2 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka mąki orkiszowej
1/3 szklanki oleju 
Sól, pieprz
Tymianek
Papryka ostra
Sos sojowy

Kaszę gotujemy na sypko, siemię i pestki słonecznika prażymy na patelni. 
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora kroimy w pół talarki i wszystko dusimy do miękkości na patelni. Buraka ścieramy na tarce. Wszystko wkładamy do miski dodajemy siemię, oliwę i mąkę. Dosypujemy sól, pieprz, tymianek , łyżkę sosu sojowego, pół łyżeczki ostrej papryki.
Wszystko mieszamy, formujemy burgery układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeżeli burgery nie sklejają się dobrze można dodać jeszcze trochę mąki.
Pieczemy w temp 180 st. ok pół godziny.
Moja siostra spróbował i stwierdziła "bajka".
Polecam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz