Gruszkowe naleśniki bez mleka , mąki pszennej i jajej
kurzych
Została nam jedna gruszka, słodka mocno dojrzała, jako że nie było nikogo chętnego
żeby ją zjeść to pomyślałam o naleśnikach. Na to zawsze są chętni.
Mój Syn bardzo lubi naleśniki z dżemem gruszkowym więc pomyślałam,
może takie gruszkowe naleśniki będą ok. Moje dziecię pokręciło nosem Jak to gruszka w środku!?
Ale kiedy spróbował stwiedził że to był genialny pomysł.
I tak po raz kolejny pozbyliśmy się cukru , ponieważ gruszka była słodka więc naleśniki można było zjeść same bez dżemu , cukru czy melasy!
Udało mi się zrobić tylko takie zdjęcie ponieważ zbyt szybko zniknęły naleśniczki!
Przepis
1 duża gruszka obrana ze skórki
150 ml mleka kokosowego
100 ml wody gazowanej
3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej typ 700
3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej razowej
2 jajka przepiórcze
2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
szczta soli
2 łyżeczki oleju np. Kokosowego
Gruszkę obrać wyciąć gniazdo nasienne i zblenderować. Dodać pozostałe składniki i zmiksiwać lub zblenderować . Smażyć na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem kokosowym lub palmowym .
Jeżeli ktoś nie moż jajek przepiórczych można pominąć!
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz