wtorek, 25 marca 2014

                                    Gruszkowe naleśniki bez mleka , mąki pszennej i jajej 
                                                         kurzych


       Została nam jedna gruszka, słodka mocno dojrzała, jako że nie było nikogo chętnego
 żeby ją zjeść to pomyślałam o naleśnikach. Na to zawsze są chętni.
Mój Syn bardzo lubi naleśniki z dżemem gruszkowym więc pomyślałam,
może takie gruszkowe naleśniki będą ok. Moje dziecię pokręciło nosem Jak to gruszka w środku!?
Ale kiedy spróbował stwiedził że to był genialny pomysł.
I tak po raz kolejny pozbyliśmy się cukru , ponieważ gruszka była słodka więc naleśniki można było zjeść same bez dżemu , cukru czy melasy!
Udało mi się zrobić tylko takie zdjęcie ponieważ zbyt szybko zniknęły naleśniczki!


                                                       Przepis

                                1 duża gruszka obrana ze skórki
                                150 ml mleka kokosowego
                                100 ml wody gazowanej
                                3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej typ 700
                                3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej razowej
                                2 jajka przepiórcze
                                2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
                                szczta soli
                                2 łyżeczki oleju np. Kokosowego


Gruszkę obrać wyciąć gniazdo nasienne i zblenderować. Dodać pozostałe składniki i zmiksiwać lub zblenderować . Smażyć na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem kokosowym lub palmowym .
Jeżeli ktoś nie moż jajek przepiórczych można pominąć! Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz