piątek, 22 sierpnia 2014

Wegańskie ciasto z gruszkami dla alergika



        Ostatnio będąc na rynku kupiłam gruszki śliczne żółto-czerwone, nie do końca nam smakowały same ale do ciasta nadawały się świetnie. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu. Można upiec je z różnymi owocami zależy jakie macie pod ręką. Smak też możecie zmienić mi do gruszek pasuje cynamon, ale można użyć wanilli albo olejku śmietankowego.

Suche składniki


200g mąki żytniej
200g mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
150 g cukru trzcinowego

Składniki mokre
125 ml oleju
125 ml mleka owsianego
150 ml soku jabłkowego lub pomarańczowego
3 łyżki wody

4 gruszki

Mieszamy składniki suche w jednej misce a mokre w drugiej. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy dokładnie. Okrągłą foremkę natłuszczamy i wysypujemy mąką gryczaną ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do foremki , gruszki obieramy i kriomy na części układamy na wierzchu lekko dociskając.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st i pieczemy ciasto ok 40 min do suchego patyczka.
Można posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.
przepisy kulinarne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz