niedziela, 21 grudnia 2014

Makowiec dla alergika bez jajek, mleka i mąki pszennej

                                       Makowiec dla alergika bez jajek, mleka i mąki pszennej

                                  Czego się nie robi dla dzieci. Mój Syn bardzo chciał zjeść Rogale Marcińskie, jednak nie może więc powstały rogaliki z makiem. Przepis napiszę przy okazji. Zachęcona smakiem rogalików postanowiłam zrobić makowiec  na święta. Wyszedł pyszny jedyną wadą jest że trochę się kruszy bo jest na kruchym cieście jako że mój Syn nie może drożdży. Jednak jest tak pyszny że musiałam chować żebyśmy go nie zjedli całego w jeden dzień.




Przepis na ciasto

3/4 szkl mąki żytniej
3/4 szkl mąki kukurydzianej
200 gr margaryny bezmlecznej
75 ml wody 
1/3 szkl cukru pudru
Szczypta soli

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, margarynę najlepiej posiekać wcześniej i dodać do pozostałych składników. Gdyby ciasto było bardzo klejące podsypać jeszcze trochę mąką.
Zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki.

Przepis na masę makową

250 g maku mielonego
100 g masy marcepanowej
3 łyżki miodu
5 łyżek cukru trzcinowego
cukier z prawdziwą wanilią
sok z połowy cytryny
rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa
Ewentualnie kilka kropli olejku migdałowego
3 łyżki oleju kokosowego


Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy kilka minut dodajemy miód, cukier, cukier z wanilią , sok z cytryny i smażymy cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia dodajemy masę marcepanową i mieszamy, dodajemy rodzynki namoczone we wrzątku, orzechy, skórkę pomarańczową olejek migdałowy mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy rozkładamy masę makową i zwijamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 
170 st z termoobiegiem. Można polukrować lub polać czekoladą. 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz