poniedziałek, 25 maja 2015

Jajecznica ze szparagami

Sezon szparagowy rozpoczął się na dobre i trzeba korzystać bo trwa krótko. Nie każdy alergik może jeść jajka wię to przepis nie dla wszystkich dla jednego z moich dzieci niestety nie chyba że jajka kurze zamienimy na przepiórcze. A idąc krok dalej jajka zamienimy na tofu, choć i tak nie powinni jeść tofu uczuleni na mleko krowie. Jednak nie wszyscecsą alergikami więc podaję przepis na przepyszną jajecznice.


5 jajek 
3 plastry boczku
1 cebulka ze szczypiorkiem
10 cienkich podgotowanych szparagów
Sól, pieprz i masło klarowane lub olej rzepakowy

Jajka myjemy, rozbijamy do miseczki. Cebulkę kriomy razem ze szczypiorkiem, boczek kroimy w plasterki a szparagi na części. Na patelni podgrzewamy masło wrzucamy cebulę, boczek i szparagi, podsmażamy chwilę dolewamy jajka solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z chlebkiem lub bułką najlepiej własnego wypieku! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz