260 gr mąki kukurydzianej
200 gr mąki orkiszowej
2 żółtka
260 gr masła klarowanego lub bezmlecznej margaryny
Szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wyjmujemy dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy na okrągłe równe placki. Przekładamy pierwszą część na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi lub taką konfiturą którą lubimy. Jednak nie może to być lejąca konfitura a raczej zwarta. Kładziemy następny placek, smarujemy lub układamy rozwałkowany marcepan i przykrywamy następnym plackiem smarujemy i przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Na środku kładziemy szklankę i kroimy ciasto jak tort. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy ok 40 min. na złoty kolor. Wykładamy i posypujemy startą gorzką czekoladą jeszcze ciepłe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz