poniedziałek, 18 maja 2015

Kruchy przekładaniec bez cukru, mąki pszennej

              Moim dzieciom już nie mówię że słodycze są bez cukru ale i tak im smakują i nie grymaszą. A nawet uważają że są pyszne. Hitem jest kruche ciasto bez cukru słodzone tylko powidłami lub konfiturą bezcukrową. Można przełożyć marcepanem ale wtedy jest już cukier w małej ilości. Pokrojone przed włożeniem do piekarnika daje fajny efekt. Ten przepis zawiera żółtko jaja kurzego ponieważ w małych ilościach mój Syn może je jeść.

260 gr mąki kukurydzianej
200 gr mąki orkiszowej
2 żółtka
260 gr masła klarowanego lub bezmlecznej margaryny
Szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wyjmujemy dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy na okrągłe równe placki. Przekładamy pierwszą część na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi lub taką konfiturą którą lubimy. Jednak nie może to być lejąca konfitura a raczej zwarta. Kładziemy następny placek, smarujemy lub układamy rozwałkowany marcepan i przykrywamy następnym plackiem smarujemy i przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Na środku kładziemy szklankę i kroimy ciasto jak tort. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy ok 40 min. na złoty kolor. Wykładamy i posypujemy startą gorzką czekoladą jeszcze ciepłe ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz