środa, 9 kwietnia 2014

                       Drożdżówki bez mleka, jajek i mąki pszennej

       Dzisiaj przepyszne drożdżówki , które mój Syn zjadł na śniadanie, kolację i zabrał do szkoły. Pyszne nie mocno słodkie i miękkie. Do tych drożdżówek mąkę razową robiłam sama czyli ziarno orkiszowe zmieliłam w młynku do kawy. Zdrowe jeżeli ktoś może drożdże z małą ilością cukru brązowego. Jako nadzienia można użyć budyniu albo owoce lub serek.Polecam.
 


250 g mąki orkiszowej białej
150g  mąki z brązowego ryżu
150g mąki orkiszowej razowej
30g drożdży 
2 łyżki mielonego lnu + 8 łyżek letniej wody
4 kopiaste łyżki brązowego cukru
3 łyżki oleju np. z pestek winogron
1 szklanka letniego mleka u mnie kokosowe 


Nadzienie
Ok 0,5 litra bardzo gęstego jogurtu jaglanego 
1/2 szklanki cukru pudru z brązowego cukru
Cukier waniliowy ekologiczny
Garść rodzynek i skórki cytrynowej
Łyżeczka kopiasta skrobii ziemniaczanej

      Len zalać wodą odstawić. Drożdże pokruszyć, posypać łyżeczką cukru i mąki, dodać łyżkę letniego mleka wymieszać i odstawić żeby zaczęły się pienić. Mąki wsypać do miski dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto np. miksrerm z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
       W tym czasie jogurt zmiksować z cukrami i wymieszać z bakaliami.

       Kiedy ciasto wyrośnie podzielić na pół i rozwałkować w kształcie prostokąta, posmarować masą jogurtową, zwinąć w rulon i pokroić na ok 8 części. Układać przecięciem do dołu. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz