Dzisiaj przepyszne drożdżówki , które mój Syn zjadł na śniadanie, kolację i zabrał do szkoły. Pyszne nie mocno słodkie i miękkie. Do tych drożdżówek mąkę razową robiłam sama czyli ziarno orkiszowe zmieliłam w młynku do kawy. Zdrowe jeżeli ktoś może drożdże z małą ilością cukru brązowego. Jako nadzienia można użyć budyniu albo owoce lub serek.Polecam.
250 g mąki orkiszowej białej
150g mąki z brązowego ryżu
150g mąki orkiszowej razowej
30g drożdży
2 łyżki mielonego lnu + 8 łyżek letniej wody
4 kopiaste łyżki brązowego cukru
3 łyżki oleju np. z pestek winogron
1 szklanka letniego mleka u mnie kokosowe
Nadzienie
Ok 0,5 litra bardzo gęstego jogurtu jaglanego
1/2 szklanki cukru pudru z brązowego cukru
Cukier waniliowy ekologiczny
Garść rodzynek i skórki cytrynowej
Łyżeczka kopiasta skrobii ziemniaczanej
W tym czasie jogurt zmiksować z cukrami i wymieszać z bakaliami.
Kiedy ciasto wyrośnie podzielić na pół i rozwałkować w kształcie prostokąta, posmarować masą jogurtową, zwinąć w rulon i pokroić na ok 8 części. Układać przecięciem do dołu. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz