środa, 30 kwietnia 2014

Babka drożdżowa idealna ale nie dla alergika




Święta święta i po świętach ! Nie było czasu żeby przed świętami podzielić się przepisami. Jednak po świętach pewnie też czasem mamy ochotę na babkę drożdżową taką wilgotną, która po kilku dniach nadal jest zjadliwa i nie trzeba jej namaczać w kawie jak to często bywa z babkami drożdżowymi oczywiście 😄!

Przepis:
6 dużych żółtek lub 7 małych
1 jajko
szklanka mleka letniego
50g drożdży
0,5 szkl. cukru
3 szkl. mąki
0,5 kostki masła ( kostka 250g) przetopionego
rodzynki, skórka pomarańczowa w dowolnej ilości.

Żółtka, jajko, mleko, drożdże i cukier mieszamy dość energicznie można w shakerze. Wlewamy do miski i mieszamy dodając po trochu mąki na końcu dodajemy przetopione masło i mieszamy do połączenia składników. Dorzucamy bakalie i odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając miskę ściereczką. Następnie przekładamy do formy babkowej, ja akurat piekę w takiej starej glinianej foremce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st ok godziny. Najlepiej na początku wstawić pieczenie od góry i dołu a kiedy babka od góry zrobi się brązowa przełączyć na pieczenie tylko od dołu. Pieczemy ok godziny. Do suchego patyczka. Pamiętajmy aby przez pierwsze 20 min. nie otwierać piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz