sobota, 5 kwietnia 2014

               Owoce pod kruszonką orkiszowo-owsiano- gryczaną

     Zdrowy pyszny deser. Smakuje wspaniale na ciepło jak i zimno. Można spakować w pojemniczek i dać dziecku jako zdrową przekąskę do szkoły. Jeżeli ktoś nie może mąki pszennej to płatki owsiane musi kupić w zdrowej żywności ze znaczkiem bezglutennowe albo kupić nie polskie płatki ponieważ nasze płatki są zanieczyszczone mąką pszenną. Kruszonkę można zrobić z owoców sezonowych takich jakie lubimy. Ja podaję przepis w skład którego wchodzą jabłka i gruszki.

                                 

1/2 kostli masła lub 125g masła klarowanego lub kokosowego
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki  płatków owsianych
garść otrąb gryczanych
3 jabłka
3 duże słodkie gruszki
garść przechów włoskich lub pekan (opcjonalnie)
Łyżeczka cynamonu

Owoce obrać, pokroić w kostkę wymieszać z cynamonem.
W misce zagnieść masło z mąką , płatkami i ptrębami. Kruszonkę zagniatać szybko ponieważ długo zagniatana robi się twarda. Posypać owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. ( termoobieg 160 st.) piec około 40 min do czasu aż kruszonka będzie złota a owoce miękkie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz