Spód :
130 gr mąki kukurydzianej
100 gr mąki orkiszowej
130 gr masła klarowanego lub bezmlecznej margaryny
1 żółtko
Szczypta soli
Woda zimna
Masa:
2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
2 jogurty ryżowe najlepiej domowej roboty
Puszka mleka kokosowego tylko kożuch
140 gr cukru pudru
1,5 szkl mąki ziemniaczanej
Sok z 1,5 limonki
Skórka otarta z limonki
Olejek waniliowy Delecta
1 cukier wanilinowy Delecta
Ze składników na spód zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki.
Kaszę jaglaną blendujemy na gładką masę. Mleko kokosowe ubijamy na śmietanę dodajemy cukier i jogurty ubijamy chwilę i dodajemy kaszę, sok z limonki i połowę olejku waniliowego, mąkę ziemniaczaną, miksujemy na gładką puszystą masę. Na końcu dodajemy skórkę z limonki i mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, dno wyklejamy ciastem i wylewamy masę "serową".
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i wkładamy na drugą od dołu półkę. Najlepiej nastawić na pieczenie od góry i dołu. Pieczemy ok 50 min do suchego patyczka!
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje tak jak wygląda :)
OdpowiedzUsuń