środa, 1 kwietnia 2015

Wegańska opcja dla żurku

             Tradycyjnie w Święta Wielkanocne jada się żurek ale może spróbować coś innego podobnego w kolorze no i troszkę w smaku. Napewno jest zdrowszy bo z samych warzyw i nie tłusty a do tego czosnek dużo czosnku. Można go podać z grzankami albo pokrojonymi w kostkę ziemniakami lub polać oliwą z chili.



1 duża cebula
15 dużych ząbków czosnku lub więcej małych
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
4 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
Tymianek
Ostra papryka
Sól i pieprz

Na oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy marchew i pietruszkę pokrojoną w talarki, chwilę dusimy.
Dodajemy pokrojony czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy bulionem, solimy i dosypujemy tymianek sporą łyżeczkę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy je na krem, dodajemy pieprz i paprykę ok pół łyżeczki chyba ż ktoś lubi bardzo ostre zupy to więcej. 
Opcjonalnie możemy dodać 2 łyżki śmietany np. kokosowej lub innej roślinnej.
Smacznego i Wesołych Świąt

Wegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz